selamat datang


Friday, 17 June 2011

Zuckerberg ,Facebook & Dunia.


Salam

Hari ini jikalau kita tidak mempunyai akaun Facebook (Fb) kita akan dianggap ketinggalan zaman dan disifatkan sebagai buta IT. Kewujudannya sejak  7 tahun lalu telah menghadirkan fenomena  di seluruh dunia termasuklah di Malaysia yang mula diperkenalkan pada tahun 2007 dan mula menerima impak pengaruhnya sekitar penghujung  tahun 2008.   Sehingga kini penggunaan Facebook di seluruh dunia telah menjangkau lebih 400 juta pengguna dan di Malaysia pula seramai 6.2 juta pengguna. Saya masih ingat lagi  saat pertama kali saya membuka akaun Facebook saya sekitar awal 2009 dan setakat kini telah mempunyai rakan seramai 420 orang.

Kehadiran Facebook bagaikan gergasi yang berjaya menelan pengaruh hebat beberapa laman sosial yang lain seperti Friendster dan Myspace yang sebelum ini juga telah mencetuskan fenomena terhadap masyarakat amnya golongan remaja. Hal ini telah menjadikan perintis kewujudannya  meraih kekayaan dalam masa yang singkat  dan  dalam sekelip mata telah berada pada kedudukan  40 tempat teratas dalam senarai bilionair Forbes. Tetapi tahukah anda siapa perintisnya?

Perintis Facebook ialah Mark Zurkerberg iaitu seorang warga Amerika yang berketurunan Yahudi . Beliau telah dilahirkan di White Plains, New york pada 14 Mei 1984 dan dibesarkan di Dobbs Ferry, New York. Beliau merupakan bekas pelajar di Universiti Harvard Amerika Syarikat. Idea mencipta Facebook telah hadir ketika beliau menuntut di sana. Turut bersama beliau mencipta FB ialah rakan-rakan sebiliknya  dan rakan-rakan sekursus sainsnya iaitu Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz dan Chris Hughes.   

Asalnya Konsep Facebook diambil daripada nama buku yang diserahkan  kepada mereka di sesi awal memulakan pengajian oleh pentadbiran universiti  dan Facebook pada masa itu dicipta hanyalah untuk pelajar di universiti tersebut namun selepas mendapat maklumat balas yang positif ianya telah disebarkan di beberapa pusat pengajian tinggi di Amerika Syarikat.  

Kemudian Facebook mula diperluaskan dan dibuka kepada orang awam dan penggunaanya ketika itu hanya dihadkan kepada golongan belia sahaja namun lama-kelamaan laman social ini mula di buka kepada mereka yang berumur 13 tahun ke atas. Namun mereka yang ingin menyertai Facebook mestilah mempunyai akaun email yang sah dahulu. Responnya Facebook telah mendapat  sambutan yang baik daripada pelbagai peringkat usia serta latar belakang  termasuklah penyertaan daripada golongan kenamaan. Hal ini kerana ramai orang yang tertarik dengan banyak kemudahan serta menyediakan pelbagai aplikasi pilihan untuk penggunanya.

Antara yang ditawarkan, pengguna boleh menambah atau mencari rakan, saling menghantar mesej, ruang sembang, pengiklanan, permainan, informasi terkini serta mengemasikini profil peribadi pengguna sebagai makluman kepada rakan-rakan. Selain itu pengguna juga boleh menyertai pelbagai rangkaian yang dianjurkan oleh tempat kerja, sekolah atau kolej.

Pada tahun 2005 Facebook telah menggunakan domain Facebook.com yang di beli dengan harga AS$ 200,000. Seterusnya Facebook terus berkembang ke seluruh dunia  apabila pada tahun 2007 syarikat gergasi perisian Komputer Amerika Syarikat, Microsoft  telah membeli 1.6% pegangan saham dalam Facebook iaitu bernilai  AS$ 240 juta ( RM849 juta) .  Pendapatan Facebook terus meningkat apabila Firma kewangan Goldman Sachs pula telah melabur sebanyak AS$ 291 juta ( RM1.4 bilion). Selain pada tahun 2009 saham Facebook turut di beli oleh syarikat internet Rusia iaitu Digital Sky Technologies dengan melabur sebanyaj  AS$ 200 juta (RM 716 juta). Jumlah pelaburan- pelaburan yang besar inilah telah menjadikan Facebook lebih bernilai daripada Yahoo!, eBay dan Time Warner.

Meskipun kejayaan Facebook ini turut di sertakan dengan pelbagai cabaran seperti penolakan laman web sosial ini di beberapa Negara di Asia seperti China, Paskitan, Syiria dan Vietnam serta larangan penggunaanya di kebanyakan  tempat kerja di seluruh dunia kerana dikatakan memberi pengaruh buruk terhadap pretasi pekerja yang menggunakannya pada waktu bekerja. Malah bukan itu sahaja , Facebook juga pernah disaman oleh beberapa individu berpengaruh kerana mendakwa Facebook telah mencabuli keselamatan, hak cipta, dan privasi individu. Namun itu sedikit pun tidak melunturkan semangat perintisnya Mark Zurkeberg untuk terus memajukan syarikat webnya itu. Walaupun pada Mac 2011 ada khabar angin mengatakan beliau ingin menutup laman social berkenaan berikutan luhannya yang menyatakan Facebook kini diluar kawalan dan beliau dalam tekanan namun akhirnya beliau menafikan dakwaan itu dan Facebook terus menjadi laman sosial yang popular dan terkaya sehingga hari ini.

2 comments:

  1. ya btol tuh,,hehe,,, ank buah ak umor 6 thun dah de fesbuk,,,,
    hehhe,,,jom follow me http://kyiayako.blogspot.com/ ,,,

    ReplyDelete
  2. dulu ada akaun fesbuk, dah tutup... rasa penat la melayan fesbuk...

    ReplyDelete

Loading...